Osteopati/Kiropraktikk
Bekken og muskel-skjelett plager hos gravide
Bekkenløsning er en forholdsvis vanlig tilstand blant gravide. Utover i svangerskapet vil kroppen forandre seg i stor grad. Magen vokser, svaien i ryggen blir større, krumningen i brystryggen blir større, vekten øker og magemusklene øker i lengde. Dette er bare noen av de mange forandringer som oppstår i løpet av 9 måneder. I tillegg vil kroppen gå gjennom hormonelle forandringer; blant annet for å gjøre fødselen lettere. Hos noen gravide kan dette utløse smerte i bekkenet som er spesielt fremtredende ved belastning.
Symptomer under graviditet vi kan hjelpe med er ofte:
Som et forebyggende tiltak kan vi gi deg en generell undersøkelse for å avdekke om du har mekaniske problemer som kan gi problemer senere i svangerskapet eller problemer ved fødsel.
Hos de aller fleste går plagene over etter fødselen, men noen har vedvarende smerte også etter svangerskapet som de trenger tiltak for. Dette kan være muskelskjelettplager såvel som gynekologisk problemer som for eksempel med urininkontinens, hyperaktiv blære, livmor og blære prolaps. Da kan det være greit å oppsøke oss på Markveien Fysikalske Institutt for å finne ut hvordan vi kan hjelpe deg.
Hva vi kan hjelpe deg med etter fødsel?
Det å bli født kan være en stor påkjenning for kroppen. Vanligvis tåler barnet dette, men selv en normal fødsel kan ha stor innvirkning på barnet, for eksempel hvis den er veldig rask. Belastningen blir ekstra stor hvis barnet har ligget trangt i livmoren eller kommer i seteleie. Luftsmerter og gråt er noen av de mest kjente symptomer som kan oppstå som resultat og kan bli merkbare rett etter fødselen, eller først etter lang tid.
Kolikk er en hyppig plage som oppstår hos 10-15% av alle barn. Babyer som har kolikk er ikke syke, men de gråter mye mer enn babyer vanligvis gjør. Kolikk starter vanligvis når barnet er noen uker gammel og stopper ved 3-4 måneders alder. Det er definert som gråteøkter som varer i minst 3 timer daglig i minimum 3 dager i uken over en periode på minst 3 uker.
Andre plager som kan plage barnet er posisjonelle problemer, for eksempel at de ikke klarer å snu seg, vondt for å ligge på ryggen eller smerter i nakken. Ofte skyldes dette stivhet og feilfunksjoner i ryggsøylen. KISS syndromet er bl.a en feilfunksjon og ubalanse i muskelskjelett systemet i øvre del av nakken hos spedbarn og barn og kan føre til asymmetrisk belastning og utvikling som er uheldig for normal motorisk utvikling hos spedbarn. Disse barna ligger ofte med hodet rotert til en side som en banan og ofte med hodet bøyd bakover. KIDD er ubehandlet KISS og disse ser man ofte slite med motorikken, de har dårligere balanse som fører til treghet og klomsethet. De kan ofte få problemer med hodepine og konsentrasjonsvansker og lese og skrivevansker.
Som primærkontakt kan kiropraktorer henvise til barnelege hvis det skulle være nødvendig. En sjelden gang er det også greit å rekvirere røntgen eller MR. I mange tilfeller er det nyttig å samarbeide med fysioterapeuter for øvelser.
Markveien 25,
0554 Oslo
+47 91 90 58 78
© Markveien Fysikalske Institutt.
En del av Dr.Dropin AS.
© Dr.Dropin AS